5 tips voor een aanbouw met meerwaarde

Een aanbouw waar je weinig aan hebt, dat wil je toch niet?

Toch zie je het té vaak gebeuren. Je wil graag wat extra ruimte in je huis. Je nodigt een aannemer uit voor advies. ‘Geen probleem, dat bouwen we wel!’ krijg je te horen. Maar zonder het je te realiseren zit je opgescheept met een aanbouw waar je eigenlijk niets aan hebt. De ruimte is te klein. Je oude gevel belemmert de inrichting. En in je oude huis is het ineens wel heel erg donker. Bovendien verdient deze onhandige pukkel écht geen schoonheidsprijs. Deze investering had je beter niet kunnen doen…

5 tips voor een waardevolle aanbouw

1 Zorg  voor minimale belemmeringen
Het lijkt zo aantrekkelijk om de bestaande openingen in je oude achtergevel te laten bestaan. Om vervolgens daarachter je uitbouw te plaatsen. Met een extra ondersteunende balk is het mogelijk de bestaande gevel (bijna) helemaal te openen. Het is wat duurder, maar levert in bijna alle gevallen een waardevermeerdering op. De ruimte in je oude woning en in de aanbouw vormen één geheel. Zonder vervelende belemmering. Als ook plafond en wanden zoveel mogelijk in één lijn doorlopen zorg je voor maximale ruimtelijkheid.

2. Laat de ruimte en functies in elkaar overvloeien
Laat de functies in je woning overvloeien van je bestaande woning naar de aanbouw in. Leg geen nadrukkelijke scheiding op de plaats waar de aanbouw start. Zo vormen de aanbouw en je huis écht een geheel.

3. Maak een mooie gevelcompositie
Je kan je aanbouw plompverloren achter je oude gevel plakken. Doe dit niet. De waarde van je woning verhoog je daar niet mee! Investeer in een beter beeld. Laat oud en nieuw één geheel vormen. Dat kan op twee manieren. In dezelfde stijl: Laat de sfeer van de aanbouw aansluiten op de sfeer van de bestaande woning. Of juist compleet afwijkend. Waarbij de kwaliteit nog beter wordt als je kleine onderdelen, bijvoorbeeld in materiaalgebruik of details, terug laat komen in het bestaande pand.

4. Een goede relatie met de buitenruimte 
Denk voordat je een aanbouw laat plaatsen goed na over de relatie met buiten. Hoe is de overgang naar je tuin of balkon? Laat je binnen- en buitenruimte bijna geruisloos in elkaar overgaan, dan lijkt je huis nog ruimer. En, als bijkomend voordeel, lichter. Of laat je je woning zich meer naar binnen richten? Omdat de tuin niet zo’n spannend beeld oplevert bijvoorbeeld? Vragen om je van tevoren goed over te buigen.

5. Zorg voor voldoende daglicht
Als je een huis met een flinke diepte verlengt verbetert de lichtinval niet. Zorg dan voor een oplossing om dit tegen te gaan. Bijvoorbeeld door een dakraam in de aanbouw te plaatsen. Of zorg voor voldoende glasoppervlak in de achtergevel.

Regels

Je mag een aanbouw van 2.5 meter diep achter of naast je woning bouwen. Waarbij je niet meer dan de helft van je perceel mag bebouwen.
De hoogte van je uitbouw is maximaal 4 meter, tot maximaal 0,3 meter boven de bovenkant van de scheidingsconstructie met de tweede bouwlaag.
Voor meer informatie zie de website van de Rijksoverheid.
Ga altijd langs bij je gemeente om jouw plannen te toetsen aan het bestemmingsplan. Vraag dan ook na of je huis een monument is. Er gelden dan andere regels.

Tot slot

Als je besluit een aanbouw aan je woning te zetten, investeer je budget dan zo goed mogelijk.
Laat je aanbouw in één lijn overgaan in je bestaande woning. Weinig belemmeringen zorgen voor een optimale ruimtelijkheid. Zorg ook voor voldoende lichttoetreding en een prettige relatie met je tuin. En voor een prachtig plaatje. Zo investeer je in een huis met meerwaarde!

Lisette Schoenmaker
de Verbouwingsarchitect
Google+

Lisette Schoenmaker
Ook te volgen op: De Verbouwingsarchitect