5 tips voor de ideale indeling van een kleine woonkamer

Een kleine woonkamer vraagt om een inventieve indeling. Best lastig, want waar begin je? Misschien ben je geneigd de grootte van de meubels aan te passen aan de ruimte. Maar veel kleine meubels geven eerder een ‘vol’ gevoel. Help!? Wat nu?

 

5 tips voor de ideale indeling van een kleine woonkamer

 

Een plan voor de indeling is een must

Voor je start met verbouwen van je woonkamer is het een must een plan te hebben voor de indeling van je woonkamer. Heb je geen helder ontwerp van de inrichting dan loop je het risico op een woonkamer die niet voldoet aan je wensen. Denk bijvoorbeeld aan losse bedrading, elektra aansluitingen op de verkeerde plek, je haard in een onhandige hoek. Of je schaft een bank aan die gewoon niet past. Zonde van je investering en je tijd!

 

Zet eerst jouw wensen op een rij

Beantwoord eens de volgende vraag: wat is de woonkamer voor jou? Een woonkamer is een plek om te luieren, tv te kijken. Maar ook om met je familie bij elkaar te komen. Of luister jij liever een rustig muziekje met de open haard aan.
Wat doe jij er het liefst? Wat wil je in je woonkamer een plek geven? En wat verdient de meeste aandacht?

 

Maak de perfecte indeling

Wil je wel een prachtig plaatje realiseren, precies zoals jij voor ogen hebt?  Maak dan, op basis van je wensen, een optimale indeling. Ga eens schuiven (op papier) met de mogelijkheden, tot je een indeling hebt waar al je wensen op zijn plek vallen.
Loop je tegen dilemma’s aan, laat je dan inspireren door woontijdschriften. Of bekijk voorbeelden op internet. Het kan je nét die oplossing brengen waar jij naar op zoek bent. Ook de volgende tips zullen je helpen de ruimtelijkheid in je woonkamer te behouden!

 

Tip #1 - Zorg voor rust

In materiaalgebruik, in kleurgebruik, in meubels. Lichte kleuren en een rustig kleurgebruik hebben een ruimtelijk effect.  Kies voor minder contrast in de basis. In je aankleding kan je later kleuraccenten aanbrengen. Een rustig beeld geeft een ruimtelijker gevoel. Dat betekent niet dat dit resulteert in ongezelligheid. Cluster je gezelligheid. Hebbedingetjes, aankleding; je wil je er natuurlijk mee omringen. Maar her en der verspreid tonen hebbedingetjes al snel als rommel. En rommel komt ruimtelijkheid niet ten goede!

Tip #2 - Houd het opgeruimd
Een opgeruimd huis voelt ruimer. Voldoende bergruimte is daarom een must. Zorg daar voor. Kies voor grotere elementen. Het toont veel rustiger dan een ratjetoe aan losse kasten. Zonde van je ruimte? Ga slim met je ruimte om. Kies voor bergruimte die niet opvalt, zoals  inbouwkasten, een (open) kastenwanden.

Tip #3 - Voeten van de vloer
Kies voor luchtige meubels. Niet te pompeus en massief. En houd ze optisch van de vloer. Zodat je er onderdoor kan kijken. De eikenhouten kast komt letterlijk op je af en laat je ruimte klein aanvoelen. Een zwevend dressoir oogt minder massief.

 

5 tips voor de ideale indeling van een kleine woonkamer

 

Een strakke bank met slanke pootjes is minder aanwezig dan een massieve bank in een donkere kleur.

 

5 tips voor de ideale indeling van een kleine woonkamer

 

Tip #4 - Blijf uit de hoek
Houd de hoeken vrij. Prop ze niet vol. Ook al denk je dat je alle ruimte moet benutten. Houd afstand. Laat de hoeken zien. Hierdoor lijkt de ruimte optisch groter.

Tip #5 - Speelplek voor de kinderen
Heb je kinderen en geen aparte speelruimte voor je kleine schatten? Hoe lief ze ook zijn; je zit er vast niet op te wachten dat de aanblik van speelgoed, viltstiften en kinderboeken de sfeer van je woonkamer bepaalt.

Maak voor de kleintjes daarom een eigen hoek. Een bureautje en flink wat bergruimte is vaak al voldoende. Een nis of ongebruikte hoek tover je eenvoudig om tot speelparadijs. Dit geldt overigens ook voor een praktisch werkhoekje!

 

5 tips voor de ideale indeling van een kleine woonkamer

 

Kortom…

De indeling van een kleine woonruimte vraagt wat inventiviteit. De ruimte raakt al snel overvol. Voorkom dit. Houdt de inrichting eenvoudig en overzichtelijk. Grote gebaren zonder veel fratsen geven de ruimte rust. Probeer de hoeken van de ruimte vrij te houden. En je meubels van de vloer te plaatsen. Zo behoud je het overzicht. En houd je lucht in de ruimte.

Lisette Schoenmaker
Ook te volgen op: De Verbouwingsarchitect
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Banu 22 mrt 2015

Hoe kan je een compacte 1 kamer studio zonder hoeken optimaal inrichten? Slechts 1 hoek heb ik en dat is naast mijn aanrecht waar de koelkast behoort te staan verder zijn er 2 schuine muurtjes een 1 hoek is een ingebouwde kast.

De juiste bank voor elke won...

Het uitzoeken van de perfecte bank; een lastige klus. Je wilt een comfortabele ruime bank waarin je ook lekker onderuit kunt zakken. Daarnaast is...

08 aug 2023 Lees verder
Trendkleuren voor de woonkam...

Wil jij het interieur van je woonkamer een upgrade geven? Laat je inspireren door de nieuwste trendkleuren van dit moment. Van een natuurlijke en...

24 feb 2023 Lees verder
Samenwonen een uitdaging op ...

Het is best een stap, samenwonen. Maar wel een superleuke stap natuurlijk! Als je alle twee al een eigen plek had dan gaan jullie twee huishouden...

23 dec 2022 Lees verder
Minder inkijk en meer privac...

Wie houdt er niet van grote ramen en veel daglicht in de woonkamer? Alleen het nadeel is dat je hierdoor veel inkijk krijgt. Vooral als je in een...

25 mei 2022 Lees verder
‘Vergeten’ ruimte in hui...

De coronacrisis heeft voor een ware verbouwingsdrift gezorgd de afgelopen twee jaar. Toen mensen massaal meer tijd thuis doorbrachten door de loc...

25 mrt 2022 Lees verder
Tips voor meer sfeer in je h...

Het is natuurlijk mogelijk om je woning volledig in te richten volgens de nieuwste trends, en met de meest opvallende meubels. Maar krijg je daar...

25 feb 2022 Lees verder