5 redenen waarom je je zolder zou moeten verbouwen als je dat nog niet deed!

De zolder! Als we bij 8 van de 10 huizen zouden mogen doorlopen naar de zolder treffen we daar een soort tijdscapsule aan. Alles, misschien niet álles maar wel heel veel, wordt bewaard op zolder... voor ooit/zonde om weg te gooien/als herinnering. Zonde eigenlijk van al die kostbare vierkante meters want je kunt er zo ontzettend veel leuks mee doen. Natuurlijk hoef je niet alles zomaar weg te doen, maar een keer flink opruimen en ordenen is stap 1 als je overweegt om je zolder écht bij je woonruimte te gaan voegen. Droom eens hardop? Wat je zou je allemaal op zolder kunnen/willen doen als er géén veredelde opslagplaats bovenin je woning was? We geven je 5 redenen om vandaag nog het ‘project zolder’ van droom naar werkelijkheid te starten, inspiratie waarom je je zolder zou moeten verbouwen als je dat nog niet deed.

 

Wat kost een zolder verbouwing?

Simpel antwoord? Dat ligt helemaal aan jouw wensen. Draai het om, maak je wens duidelijk en bereken dan wat het kost. Laten we zeggen dat een redelijk basic verbouwing, van zolder naar de comfortabele basis van een fijne woonruimte met ca 5000,- euro gerealiseerd kan worden. Denk dan aan een goede centrale verwarming, wat extra stopcontacten, dakisolatie en een simpele rechte trap naar zolder. Dán beginnen de dromen. Wil je een luxere trap omdat je er elke dag over naar boven zal gaan, een luxe dakkapel om meer ruimte en licht te krijgen, extra wanden zodat er meerdere ruimtes gerealiseerd kunnen worden et cetera, dan lopen de kosten natuurlijk op en kan het kostenplaatje al snel 15.000, - euro laten zien. Waarmee we niet willen zeggen dat het de investering niet waard is want je krijgt er op een relatief eenvoudige manier snel extra woonruimte bij. Groter wonen zonder te verhuizen zeg maar.

Voor een verbouwing van deze omvang kun je geld lenen. Net als de lening voor bijvoorbeeld je zonnepanelen betreft het een lening voor de verbetering van je woning en dat betekent vaak dat je de rente over de lening misschien wel kunt aftrekken.

 

5 redenen waarom je je zolder zou moeten verbouwen als je dat nog niet deed! – Meerwaarde & meer wooncomfort

 

Stappenplan voor verbouwing zolder

Voor jezelf heb je het misschien wel duidelijk, je hebt een mooi plan voor je verbouwde zolder. Vraag eens een professional om met je mee te kijken. Hun ruimtelijk inzicht en ervaring levert vaak extra mooie aanvullingen op, tips waar je zelf misschien nog niet eens aan had gedacht. Waar te beginnen als je je zolder wil gaan verbouwen? Volg een stappenplan, krijg de omvang van je plan duidelijk in beeld en weet wat de kosten hiervoor zullen zijn. Bereken je budget, bereken je maandelijkse afbetaling als je lening af wil sluiten voor je zolderverbouwing zodat je ook zeker weet dat het lasten zijn die te dragen zijn. 

 • Wat wil je met je zolder doen?
 • Wat mag het kosten en/of wat moet er gefinancierd worden?
 • Maak een plan, laat een aannemer meekijken en kom samen tot een solide verbouwplan om tot jouw droomzolder te komen.
 • Wat goed is hoeft niet aangepast te worden dus laat je dak, vloer en je trap eens controleren. Als je trap bijvoorbeeld nog prima is kan een schilder er na de verbouwing ook beslist nog wat moois van maken. Hoef je géén nieuwe trap te budgetteren.
 • Start de verbouwing! Als plan en budget/financiering klaar zijn kan het verbouwen beginnen. Isoleer je dak, (ver)leg de elektra, hang radiators op, plaats een wandje waar nodig, realiseer opbergruimte, zet een dakkapel op je dak.
 • Afwerking. Vloeren kunnen gelegd worden als de ‘grote’ verbouwing klaar is, muren kunnen een kleur krijgen of behangen worden, raambekleding kan opgehangen worden etc.
 • Het leukste deel voor velen, de inrichting van je nieuwe woonruimte kan beginnen. Dit is het moment dat je woondroom gerealiseerd is en je de ruimte kunt inrichten zoals je dat voor ogen had.

 

Woondroom – 5 redenen waarom je je zolder zou moeten verbouwen! 

Extra woonruimte, het kan om verschillende redenen wenselijk zijn.  Het is 1 van de redenen om je zolder te verbouwen en elke vierkante meter te gebruiken. Een verbouwde zolder kan verschillende voordelen bieden, zoals:

 • Die extra ruimte dus! Een slaapkamer extra, een werkkamer, speelkamer, wellnessruimte, ze geven je woning meer functionaliteit.
 • Meerwaarde! Het verbouwen van je zolder kan de waarde van je huis verhogen. Een extra kamer kan het huis aantrekkelijker maken voor potentiële kopers en dus leiden tot een hogere verkoopprijs.
 • Je hoeft geen extra ruimte meer te huren als werkplek, je hoeft niet te verhuizen voor die extra slaapkamer. De verbouwing kan je dus uiteindelijk een kostenbesparing opleveren.
 • Verbeterde functionaliteit, een zolder ingericht als bijvoorbeeld werkplek zorgt ervoor dat je niet meer in de woonkamer of keuken hoeft te zitten en uiteindelijk rustiger kunt werken.
 • Betere opslagruimte door slimmere opbergoplossingen zoals ingebouwde kasten of slim weggewerkte planken. Niemand zei immers dat je álles weg moet doen, er kan nog steeds bergruimte op zolder zijn maar dan wel slimmer uitgevoerd dan voorheen.

 

5 redenen waarom je je zolder zou moeten verbouwen als je dat nog niet deed! – Meerwaarde & meer wooncomfort

 

Inspiratie! Wat kun je op zolder doen?

Om je op weg te helpen, mocht je zelf nog niet echt een idee hebben, inspiratie voor je zolder:

 • Een extra slaapkamer, voor jezelf, een kind, gasten. Een logeerkamer kan ook meteen dienstdoen als werkplek.
 • Thuisbioscoop op zolder. Omdat het kan, zeker als je hele familie dol is op films. Een groot scherm, een surround systeem voor je geluid, comfortabele stoelen, toffe filmposters aan de muur….
 • Speelruimte voor kinderen. Niet alles hoeft meteen na gebruik opgeruimd te worden, ze kunnen helemaal in hun spel opgaan zonder rekening te moeten houden met iemand die huiswerk zit te maken aan de eetkamertafel of iemand die een telefoongesprek voert.
 • Hobbyruimte voor de fitnessfanaat, kunstschilder, muzikant, schrijver, lezer….
 • Kantoorruimte/atelier
 • Badkamer met sauna

Bron & informatie: https://www.becam.nl/geld-lenen/leendoel/verbouwing/zolder-verbouwen/ en https://www.nibud.nl/tools/risicometer-lenen/

 

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Lekker opgeruimd de was doen...

Het hele huis is lekker opgeruimd. En dat wil je graag zo houden. Nu je na die heerlijk lange zomer weer Hollands natgeregend de warmte binnenshu...

13 nov 2023 Lees verder
Handige tips: wat bewaar je ...

Als we het over kluizen hebben, denken veel mensen aan grote kluizen voor bedrijven. Maar ook in het huishouden is het verstandig om een kluis te...

20 jan 2023 Lees verder
Het indelen van jouw thuiska...

Wil jij een thuiskantoor inrichten? We geven je graag een aantal tips voor het inrichten van je werkplek in huis. Lees het hier!   Het ind...

02 jun 2022 Lees verder
Handige opruimtips voor het ...

Heb jij weleens last van het feit dat je kasten overvol zitten? Of dat je kleding niet meer in je kledingkast past? Of de voorraadkast uitpuilt v...

18 mei 2022 Lees verder
Tips voor efficiente magazij...

  Een efficiënte magazijninrichting zorgt ervoor dat producten snel en makkelijk te vinden zijn. Ook kunnen je werknemers zo ergonom...

10 mrt 2022 Lees verder
Welke voordelen heeft opruim...

Als er één goed voornemen is dat je moet proberen vol te houden dan is het dit! Als je niet zo’n opruimer bent, streef dan n...

13 jan 2021 Lees verder