5 do's voor meer ruimtelijkheid

Je hebt een riant huis gekocht. Of je huis net verbouwd om meer ruimte te krijgen. Je woonkamer leek zo groot. Tot je met veel pijn en moeite je nieuwe hoekbank naar binnen hebt gesjouwd. Teleurgesteld bekijk je het resultaat. Het past maar nét. Maar waar is al die ruimte gebleven?

Je investering lijkt weggegooid geld.

Voorkom dit!

Maak altijd eerst een inrichtingsplan voor je gaat verbouwen of een nieuw huis koopt. Teken daarin al je meubels. Nieuw en oud. Zodat je precies ziet of en hoe je jouw meubels een goede plek kan geven.

Als je nieuwe meubels aanschaft, ga dan uit van de ruimte waarin ze komen. Niet alles wat jij leuk vindt past in je huis. Laat je daarom niet zomaar verleiden! In een meubelzaak zijn de ruimtes groter. En tonen meubels heel anders dan in jouw huis. Het is daarom moeilijk in te schatten of een meubel de juiste afmeting heeft. Als je gaat shoppen doe dat dan altijd met een meetlint en een plattegrond op zak. Koop niet zomaar een bank omdat hij je wel bevalt. Zorg eerst dat je een goed beeld hebt of hij ook echt wel zo mooi in je woonkamer past. In de winkel kunnen ze je (waarschijnlijk) adviseren.

 

5 do’s voor een ruimtelijk gevoel

 

1. Ruim op

Het lijkt een inkopper. Maar een opgeruimd huis voelt écht ruimer. Voldoende bergruimte is daarom een must. Grote bergruimte, zoals bijvoorbeeld een kastenwand, toont veel rustiger dan een ratjetoe aan losse kasten. Ga slim om met je ruimte. Een inbouwkast in een onopvallende hoek kan ook een goede oplossing zijn.

2. Koop je meubels in verhouding

De maat van de meubels en de afmeting van de ruimte moeten met elkaar in verhouding zijn. Te grote meubels in een te kleine ruimte zorgen voor een opgepropt gevoel. 
Kies voor meubels die niet te pompeus en massief zijn. De eikenhouten kast komt letterlijk op je af en laat je ruimte klein aanvoelen. Een licht strak dressoir oogt veel minder massief.

Een strakke bank met slanke pootjes is minder aanwezig dan een massieve bank in een donkere kleur.

Maar andersom geldt ook: kleine meubels in een te grote ruimte verdwalen.

3. Kies voor rustig kleur- en materiaalgebruik

Lichte kleuren hebben een ruimtelijk effect in je interieur. Ook in het materiaalgebruik kan je dit één op één doortrekken. Kies voor minder contrast in de basis. In je aankleding kan je later prima kleuraccenten aanbrengen.

4. Plaats je meubels van de muur

Plak je meubels niet tegen de muren aan. Houd ook hier afstand. Zo houd je de inrichting luchtig. Dit geldt ook voor afzonderlijke meubels; zet ze nooit tegen elkaar aan! En houd de hoeken vrij. Prop ze niet vol. Ook al denk je dat je alle ruimte moet benutten. Laat de hoeken zien. Hierdoor lijkt de ruimte optisch groter.

5. Blijf van de vloer

Door de vloer vrij te houden lijkt een ruimte groter. Houd daarom je meubels van de vloer. Zodat je er onderdoor kan kijken. Dit geeft lucht.

Kortom…

Bedenk goed welk beeld je wil bereiken met je inrichting. Maar ga ook na wat er past in je huis. Houd je inrichting ruim en in verhouding. Zorg ervoor dat de afmeting van de meubels en de ruimte met elkaar in evenwicht zijn. En pas de tips toe.
Een ruimtelijk huis voelt ontspannen. Echt, het geeft je lucht!

Lisette Schoenmaker
de Verbouwingsarchitect
Google+

Lisette Schoenmaker
Ook te volgen op: De Verbouwingsarchitect