10 tips voor het schoonmaken & opruimen!

Tips voor het schoonmaken & opruimen!

Gisteravond tijdens een etentje met vriendinnen ging het gesprek over opruimen en schoonmaken. Mijn vriendinnen houden niet van schoonmaken en opruimen, zien er altijd als een berg tegenop nu ze een drukke baan hebben. Ze gaan nu samenwonen wat betekend dat het huis nóg groter is, met meer ruimtes, gaatjes, kiertjes en veel meer meubels. Ik snap het, het is ook niet het leukste klusje wat er is.. maar toch vind ik het een fijn om te doen. Een opgeruimd huis geeft ruimte in je hoofd. Ik maak tijd vrij om eens lekker te boenen en alles te sorteren of op te ruimen. En nee, ik heb geen saai of rustig leven.. maar aan een schoon huis hecht ik veel waarde. Dus ik vind altijd wel een moment in de week om alles grondig aan te pakken. Nu moet ik echter wel bekennen dat mijn huisje 36 vierkante meter is en niet zoals mijn vriendinnen, die in een groot huis wonen. Wel is mijn woning oud, waardoor er veel gaten en kieren zijn, wat niet altijd even handig is voor een stofdoek! Daarbij moet ik echt elke dag stofzuigen omdat alles zo snel stoffig wordt. Ik ben allergisch voor huisstofmijt, ook dat nog eens. 

Vrienden die langskomen vinden het altijd erg schoon en netjes in mijn huis. Soms hoor ik ze zeggen dat ze jaloers zijn en ook zo geordend willen zijn. Maar zo moeilijk is dat toch niet? Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet zodat jullie zelf aan de slag kunnen gaan. En ik weet zeker dat je huis schoon en mooi opgeruimd blijft. Muziekje aan en het poetsuurtje kan beginnen! 

Tips voor het schoonmaken & opruimen!   Tips voor het schoonmaken & opruimen!

Tip 1 

Maak een to do lijstje. Je schrijft al je klussen en taken op en wanneer dit gedaan is kan je het afvinken. Schrijf eerst de iets wat rot klusjes op en daarna de makkelijke. Het geeft een heerlijk gevoel als je alles hebt gedaan en je een lijstje ziet met alleen maar vinkjes! Ook is het handig als geheugensteun. Je vergeet op die manier niet de kleine klusjes die al weken op je wachten. 

 

Tip 2

Doe telkens één taakje te gelijk. Ren dus niet tussen verschillende taken heen en weer. Doe bijvoorbeeld eerst boodschappen en ruim het daarna op. Als dit gedaan is kan je bijvoorbeeld het toilet boenen en daarna de rest van de badkamer

Tips voor het schoonmaken & opruimen!   Tips voor het schoonmaken & opruimen!

Tip 3

Gebruik in je kast mandjes of bakjes. Sorteer op die manier je sokken, ondergoed of andere spullen. Hierdoor blijft alles overzichtelijk en netjes.

 

Tip 4

Probeer elke avond een kwartiertje op te ruimen. Alles wat van die dag ligt op tafel, op de grond of waar dan ook, leg je terug op zijn vaste plek! Zo kan je de volgende ochtend weer opgeruimd je dag beginnen. Niet alles hoeft in een kast terecht te komen, ook leuk om bijvoorbeeld spulletjes op andere manieren op tebergen. Zo heb ik mijn inpakpapier in een kartonnenzak en doe ik mijn kruiden in glazen potjes!

Tips voor het schoonmaken & opruimen!   Tips voor het schoonmaken & opruimen!

Tip 5

Ik vind het belangrijk dat mijn gootsteen er netjes uit ziet. Putjes die vol zitten met etensresten vind ik super vies! Mijn tanden moet ik ook dagelijks poetsen in mijn keuken, dit omdat ik een mini badkamer heb zonder wasbak! Een handige tip is om je gootsteen schoon te maken met een beetje bleek. Hier gaat hij weer van glimmen!

 

Tip 6

Mocht je gebruik maken van houte snijplanken is het handig om ze van te voren met olie te behandelen. Zo krijg je geen vieze vlekken en blijven de planken mooier!

Tips voor het schoonmaken & opruimen!   Tips voor het schoonmaken & opruimen!

Tip 7

Probeer met jezelf af te spreken om 1 keer in de week te gaan stofzuigen. Het is misschien niet het leukste klusje, maar maak het leuk door bijvoorbeeld muziek te luisteren via oordopjes! En stofzuigen is ook nog eens goed voor de lichaamsbeweging. Mocht het klusje klaar zijn heb je een heerlijk fris en vooral stofvrij huis.

 

Tip 8

Neem met een natte doek (bijvoorbeeld een vezeldoek) de plankjes, tafeltjes, krukjes en kasten af. Door eerst stof te zuigen, haal je het grootste deel van het stof van de vloer. De overige stofjes die in de lucht terecht zijn gekomen en vervolgens neerdalen op je meubels, haal je met een doekje weg. Zo bespaar je dubbelwerk!

Tips voor het schoonmaken & opruimen!   Tips voor het schoonmaken & opruimen!

Tip 9

Wassen vind ik persoonlijk een stom klusje. Het in de wasmachine gooien is zo gepiept, maar daarna alles ophangen en opvouwen.. echt veel werk! Maar wanneer het uit de wasmachine komt, wordt ik wel ontzettend vrolijk van de geur. Tip voor het wassen: Stop je was binnenstebuiten in de wasmachine. Dit voorkomt een hoop slijtage!

 

Tip 10

Je was wordt er echt niet mooier en schoner op als je de wasmachine helemaal vol stopt met kleding. Juist niet! Stop de wasmachine dus niet helemaal vol!

Tips voor het schoonmaken & opruimen!   Tips voor het schoonmaken & opruimen!

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn opruim/schoonmaak tips gehad! Ga lekker aan de slag zou ik zeggen. Je huis 'zomerklaar' maken is het fijnste wat er is!!!

Liefs Jorian

Jorian Lub
Ook te volgen op: Joriannn.nl
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Voordelen van aluminium geve...

Bij modern bouwen denk je al snel aan grote glazen flatgebouwen. Glas is al bijna twee eeuwen een geliefd materiaal om gebouwen een moderne uit...

23 apr 2024 Lees verder
Wil je een statement in je i...

  Als je een voorliefde hebt voor alles wat met interieur te maken heeft dan heb je beslist al eens gehoord van een eclectisch interieur....

23 apr 2024 Lees verder
Creëer een Stijlvolle Werkr...

Op zoek naar slimme manieren om elke hoek van je huis te benutten? Overweeg dan eens de ruimte onder de trap te transformeren tot een functionele...

18 apr 2024 Lees verder
De tegeltrends voor 2024

Misschien is het je al opgevallen, maar in 2024 is er niet slechts één interieurtrend die het complete landschap domineert. Hetzelf...

08 apr 2024 Lees verder
De beste oplossingen voor he...

Je kunt op allerlei manieren warm water produceren zonder gas te gebruiken. Sommige apparaten bewaren het water in een tank, zoals zonneboilers, ...

05 apr 2024 Lees verder
Zoek je tips & originele ins...

Niemand zit uren op de trap, het is meestal niet de meest gezellige plek in huis. Dat laatste ben je, als dat al zo is, vooral zelf schuld want, ...

27 mrt 2024 Lees verder