10 tips voor het grondig schoonmaken van je keuken - je keuken stralend én hygiënisch schoon

Hét centrum van je huis rond de feestdagen was misschien wel je keuken! Er werd meer gegeten, uitgebreider gekookt, de koelkast voller geladen, meer afgewassen etc. Het hele jaar door kijken mensen er  best tegenop om de keuken grondig te reinigen maar eenmaal gedaan is het zalig als je keuken weer stralend én hygiënisch schoon is. Met een plan van aanpak is het ook eigenlijk niet zo’n héle grote klus. Muziek aan, raam open….nog even dit artikel lezen….en aan de slag!

 

 

Waarom je keuken schoon moet zijn?

Natuurlijk is een schone keuken een lust voor het oog maar, het allerbelangrijkste is dat een schone keuken goed voor je gezondheid is. Een smerige keuken ziet er niet alleen onsmakelijk uit, slechte keukenhygiëne verhoogt ook het risico op bijvoorbeeld kruisbesmetting. Ziekmakende bacteriën kunnen gemakkelijk van het ene op het andere product terechtkomen als je niét hygiënisch te werk gaat. In vuil en stof kunnen óók ziekteverwekkers zitten, zoals bacteriën en virussen. Door goed schoon te maken haal je ook deze ziekteverwekkers weg. Je keuken grondig schoonmaken doe je zo, ban boven naar beneden:

 

Bovenkant keukenkastjes:

ook al gebruik je altijd je afzuigkap/afzuigsysteem, er zal altijd een dun laagje vet op de bovenkant van je keukenkastjes ontstaan. Met een allerreiniger of azijn haal je dat laagje eenvoudig weg. Zit het laagje er al langere tijd en werkt een gewoon sopje niet meteen? Een schuurmiddel kan je helpen. Een eco tip is om zelf schuurmiddel te maken van een kopje bakingsoda met een scheut eco allesreiniger. Meng deze twee producten tot het mengsel aanvoelt als vochtig zand. Een natuurlijke reiniger die geen krassen veroorzaakt en het milieu minder belast.
Oud Hollandsche tip: maak de bovenkant één keer goed schoon en leg er een stuk papier op. Vouw bijvoorbeeld een huis aan huis krantje in het juiste formaat en leg dat erop. Ziet niemand, en na een tijdje vervang je het papier/krantje (oud papier) weer. Vetvrij keukenkastje zonder moeite!
Als je je keuken een grote beurt gaat geven begin je altijd op het hoogste punt. Alles wat er dan drupt of stuift valt op de vloer en uiteindelijk dweil of stofzuig je alles op als je als laatste de vloer doet.

 

 

Binnenkant keukenkastjes:

Als je de bovenkant van je keukenkastjes hebt gedaan zijn de deurtjes én de binnenkant aan de beurt. Als je dit regelmatig doet volstaat ook nu weer een milde allesreiniger. Haal de kastjes leeg, gooi bakjes zonder deksel weg, controleer voedingsmiddelen op houdbaarheid en ga kritisch door je servies. Alles zonder oortje mag weg en glazen waar een stuk uit is of een barst in zit ook.

  • Afzuigkap en fornuis schoonmaken: met een tandenstoker of oude tandenborstel maak je moeilijke randjes rondom je fornuis goed schoon. Haal eventuele filters uit je afzuigkap en was deze goed af. Aangekoekt vet zorgt ervoor dat het systeem z’n werk niet goed kan doen én zorgt uiteindelijk ook voor brandgevaar. Bakingsoda en azijn zijn goede ontvetters voor afwasbare filters en losse onderdelen.

  • Magnetron en oven reinigen: aangekoekte etensresten verwijder je heel eenvoudig met bijvoorbeeld bakingsoda en azijn of citroenzuur. Ga niet meteen staan boenen maar strooi de bakingsoda in de oven en giet er voorzichtig wat azijn of citroenzuur over. Laat het bruisen en intrekken. Met een zachte doek en een mild sopje verwijder je nu eenvoudig alle viezigheid uit je oven of magnetron. Gebruik voor smalle kieren of je roosters ook weer een oude tandenborstel. Inweken is het toverwoord voor alle losse onderdelen van je keukenapparatuur. Goed afspoelen en drogen.

  • Frisse vaatwasser: als je elke maand je vaatwasser een keer leeg op ongeveer 70 graden laat draaien met een speciale machinereiniger of natuurazijn houd je kalk en bacteriën al op afstand. Maak regelmatig het afvoerrooster schoon en reinig de binnenkant met een zachte doek en een mild sopje.

  • Stinkt je gootsteenpuntje? Voorkom dit eenvoudig door je afvoer regelmatig door te spoelen met een schepje bakingsoda, citroensap en/of azijn. Spoel goed door met kokendheet water en voorkom zo de groei van bacteriën. Strooi de bakingsoda in je gootsteenputje, spuit er wat citroensap/-zuur overheen en laat bruisen. Haal de afwasborstel er even door en spoel na met het hete water uit je waterkoker. Droogwrijven, klaar.

  • Hygiënische koelkast:
    In je koelkast staat voedingswaar dat je wil bewaren. Hoe hygiënischer je met je koelkast omgaat hoe beter dat voor je spullen én je gezondheid is. Ook verleng je de levensduur van je koelkast als je deze goed schoon houdt. Raakt je koelkast leeg? Haal elke week een sopje door je koelkast voordat je je nieuwe voorraad erin zet. Een grote schoonmaakbeurt voor je koelkast ziet er als volgt uit -
    * prik de afvoer door en houdt deze zo goed mogelijk open en droog.
    * zorg ervoor dat het rooster aan de achterkant van je (vrijstaande) koelkast stofvrij blijft. Een verstopt/verstoft rooster zorgt ervoor dat je koelkast warmte niet goed kwijt kan en daardoor meer energie gaat gebruiken. Stof kan ook voor brandgevaar zorgen.
    *heb je een koelkast met een ijsblokjesdispenser? Vervang dat regelmatig het waterfilter.
    *hou de rubbers van je koelkastdeur goed schoon en soepel. Vuil en vet kunnen ervoor zorgen dat je koelkast niet meer goed sluit en dat er daardoor kou weg zal lekken. Dat kost extra energie.
    *maak na de grondige schoonmaakbeurt de binnenkant van je koelkast goed droog!

  • Afvalbak: verwijder de volle zak en haal alle losse onderdelen van je afvalbak. Deksel, binnenkant bak, alles maak je grondig schoon met een sopje van afwasmiddel en warm water. Maak randjes en hoekjes goed schoon én vervolgens droog. Vergeet ook de buitenkant van je afvalbak niet schoon te maken. Hang er een nieuwe zak in als de binnenkant compleet droog is.  

  • Werkblad/aanrecht: haal alles van je aanrecht en maak ook hier hoeken en randjes goed schoon en droog. Reinig de achterwand en kranen met een zachte doek en een mild sopje van allesreiniger.

  • Keukenvloer: het slotstuk is de vloer. Verwijder losliggend vuil met stoffer en blik, haal de stofzuiger door je keuken en dweil tot slot met een reiniger die past bij je vloer. Gebruik nooit héél heet water want dat zorgt voor strepen. Geniet tijdens het drogen van je vloer van een welverdiende kop koffie of thee én je stralend schone keuken!